Bruintjes was Bruinis

Alles wat met genealogie te maken heeft.
Gebruikersavatar
simon blok
Berichten: 68
Lid geworden op: 31 mei 2018, 20:55

Bruintjes was Bruinis

Bericht door simon blok » 12 okt 2019, 15:16

Beste Forumgenoten,

Ter informatie en met een vraag naar verder bewijs het volgende:

In de acte uit 0078 Schoutambt Vollenhove en Blokzijl Inventaris 3. Voogdijzaken 128 - 139 van 24 november 1720 vindt de erfscheiding plaats tussen tussen Trijntje Hendricks Bruinis - ondersteund door haar bruidegom Harmen Klaassen - enerzijds en Jacob, Wolter, Kunne, Engbert en Jan Hendricks Bruinis, onmondige kinderen van wijlen Hendrick Jacobs Bruinis anderzijds.

Trijntien krijgt de hele erfenis waar tegenover staat dat zijn in termijnen aan ieder 75 Car: guldens moet betalen en dat zij totdat deze zelf de kost kunnen verdienen de onmondige kinderen moet verzorgen.

Hiermee wordt de door Albert de Leeuw gevonden akte uit 0050 Stadgericht Genemuiden, Inventaris 1. Vrijwillige zaken
1 - 6 Registers van vrijwillige gerichtshandelingen, 1570-1811. van 17 januari 1754 waarin Hendrik Bruintjes zijn ooms Wolter, Engbert en Jan Bruintjes/Bruins legateert nog eens verduidelijkt.

Ook wordt duidelijk dat de veronderstelling van H.W. Hammer dat Geertien Hendricks die onder meer getrouwd was met Gerrit Slippe een Bruintjes onjuist was..

Verder veronderstelde Albert de Leeuw dat - de verder onvindbare - Hendrik Bruintjes uit de akte van 17 februari 1754 de zoon was van Jacob Hendrick Bruintjes. De op 17 februari 1726 in Barschop geboren zoon Hendrik Bruinis van Harmen Klaasen en Trijntien Hendricks Bruinis werpt echter een nieuw licht op de zaak. Hij is "vindbaar", oomzegger van Wolter, Engbert en Jan Bruintjes en de vernoeming van zijn kinderen Trijntje en Hermen sluiten aan. Deze "vindbare" Hendrik Bruinis (Harmens) ruil ik dus voorlopig in voor de "onvindbare" Hendrik Bruintjes. Voorlopig omdat verder ondersteunend of strijdig bewijs welkom is.

Met vriendelijke groeten,

Simon Blok

Plaats reactie