Schierholt / Schierhout te Wilsum, Dalfsen, Hasselt en Amsterdam

Alles wat met genealogie te maken heeft.
Egbert_
Berichten: 4062
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Schierholt / Schierhout te Wilsum, Dalfsen, Hasselt en Amsterdam

Bericht door Egbert_ » 07 jun 2020, 21:48

harm56 schreef:
07 jun 2020, 20:48
Is dit misschien een extra aanwijzing, dat Agnes Frericks Schierholt een zuster is van Stijntje, en dus een dochter van Frederick Hendricks Schierholt en Beeltje Claesen.
Agnes is redelijk kort na het huwelijk van Frederick Hendricks Schierholt en Beeltje Claesen geboren want ze gaat in 1686 in het huwelijk met Hendrick Gosens Schierholt. Komt de naam Agnis van de Dalfsemer kant. Een Hendrick en Agnis.
Daar heb ik ook al eens naar zitten kijken. Grootste bezwaar is het kopen van het burgerschap in 1676 van Frederick Hendericks Timmerman. Daar staat Agnes niet bij. Zijn vrouw Beeltie Claes wel. En onlangs hebben we nog gezien dat Hendrik Moorman/Moerman het burgerschap koopt, voor zichzelf, twee zoons en een dochter. Waarom staat Agnes er dan niet bij, wordt er voor haar geen burgerschap gekocht ? Ze zal vijftien zijn geweest, stond het al vast dat ze niet in Wilsum zou blijven?

Maar wat er wel voor pleit, Hendrick Gosens Schierholt en Agnes Frericks verkopen grond in Zalkerbroek. En dat lijkt de woonplaats van Beeltje Claesen en haar familie. Op de grens van Zalk en Kamperveen.

Toch eens zoeken in het lidmatenboek van Dalfsen, of Agnes Frericks erin voorkomt, wanneer ze naar Dalfsen komt.

Aanvulling: gevonden:
Agnes Frericks J.d. van Wilsem Ao 86 (lidmatenboek Dalfsen, Int kerkdorp)
Ze zal dus bij haar trouwen met attestatie uit Wilsum zijn gekomen

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Schierholt / Schierhout te Wilsum, Dalfsen, Hasselt en Amsterdam

Bericht door ria van bessen » 07 jun 2020, 22:47

Maar Stijntje staat daar ook niet bij. Want die moest nog geboren worden.
gedoopt 19 oktober 1679 Frerik Timmerman dochter Stijntjen te Wilsum

Zou Agnis ook na 1676 geboren moeten zijn.

Trouwens Gerrit van Ulsen en vrouw lijken te zijn vertrokken uit Zwolle.
Na deze datum is er niets meer te vinden.

Zwolle transporten f419 dd.02-05-1731
Erschenen Gerrit van Ulsen en zijn huisvrouw Stijntjen Schierholt en verklaarden voor een welbetaalde somme penningen te hebben gecedeerd en getransporteerd aan Willem Wittenberg en zijn huisvrouw Lutgertjen Berents, hun halfscheid van de molen buiten de Dieserpoort bij de Vecht Brugge, de Vechtmolen genaamd, met hun gehele huis daarbij en toe gehorende, van welke molen de andere halfscheid Frerik Lindenhof toebehoort.
Actum coram Schepen Kamr. Louwerman.

Ze hadden ook de halve molen gekocht, zoals ook blijkt uit de kanttekening akte Hasselt en uit de transportakte in Zwolle 1712

Hasselt voogdijakte dd 18-02-1707
Stijntje Fredrix Schierholt wil hertrouwen met Gerrit Hendrix van Wulsem [=Ulsen] en stelt Arent Hendrix Lacke en Berent Fredrix Schierholt als voogden aan over haar 3 onmondige kinderen in ehe verwekt bij Engbert Pinxsterman met name Annegien, Fredrik en Belia. Erfuiting; ieder kind 150 gls en elke dochter een goed bed met toebehoren, de zoon de lakense mantel van zijn vader nevens de gouden knopen uit 't hemd, 2 zilveren broekknopen, 2 zilveren gespen uit zijn vaders schoenen. De kinderen zullen in gemeen houden hun vaders kleding, wollen en linnen tot zijn lijf behorende als namentlijk een silveren toebax dose, een silveren hegt van een mes, 29 silveren knopen van een mans rok, een bijbeltje met silver beslag, 2 hemdrocken en 84 silveren knopen, 86 halve knopen van 2 borstrocken, 30 mans hemden, een coleurde lakense rok en een nieuwe swarte hoed. Zij stelt daarvoor als onderpand de molen gelegen buiten de Enkpoorte als onderpand, voor zover zij daartoe berechtigd is.

Zijkant; Op 25 april 1712 [m.z. 1715?] wordt de halve molen staande buiten d'Enkpoorte van zijn verband ontheven en wordt de halve Vegtmolen als onderpand en hypotheek gesteld die inmiddels is aangekocht door Gerrit Hendriks en Stijntje Schierholt en bij voorschr: mombers bij handtastinge als borge een ijder in soledum geinstitueerten ingelaten hebben onder verband als regtens waar op 't selve bij de Heren Schepenen dus is geapprobeert -in fidem

Zwolle
transport RA001-039 f273-f274 dd.13-11-1715
Erschenen Derk Wangerpoel en Aaltje Willems eheluiden, tutore marito, en bekenden voor een welbetaalde somme penningen te hebben gecedeerd en getransporteerd aan Gerrijt Henriks en zijn huisvrouw Stijntje Schierholt de gerechte halfscheid van de Koren Mole staande aan de Vegte buiten de Dieserpoort met het gehele huis en hof daartoe behorende en daarbij staande, zijnde deze halfscheid alleen bezwaard met 1 st. 9 1/2 penn. jaarlijks ten profijte van de Geestelijkheid dezer stad, welke koper tot zijn last neemt.
Actum coram Schepen Louwerman.

Ik weet niet wat ik me moet voorstellen bij een halve molen ?
Dwars doormidden is dan van jou ?

Egbert_
Berichten: 4062
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Schierholt / Schierhout te Wilsum, Dalfsen, Hasselt en Amsterdam

Bericht door Egbert_ » 07 jun 2020, 23:07

ria van bessen schreef:
07 jun 2020, 22:47
Maar Stijntje staat daar ook niet bij. Want die moest nog geboren worden.
gedoopt 19 oktober 1679 Frerik Timmerman dochter Stijntjen te Wilsum

Zou Agnis ook na 1676 geboren moeten zijn.
Maar Agnes trouw in 1686, moet dus voor 1676 geboren zijn. Of 1) er was een reden om het burgerschap niet voor haar te kopen, of 2) ze hoort niet bij Frerik Timmerman. Dat laatste dacht ik dus, tot ik die grondverkoop in Zalkerbroek zag. Want waar komt die grond dan vandaan, die Hendrick Gosens en Agnes Frericks verkopen? Agnes komt uit Wilsum, en dat is geen Zalkerbroek.
ria van bessen schreef:
07 jun 2020, 22:47
Hasselt voogdijakte dd 18-02-1707
Stijntje Fredrix Schierholt wil hertrouwen met Gerrit Hendrix van Wulsem [=Ulsen] en stelt Arent Hendrix Lacke en Berent Fredrix Schierholt als voogden aan over haar 3 onmondige kinderen in ehe verwekt bij Engbert Pinxsterman met name Annegien, Fredrik en Belia. [-]
Berent Fredrix Schierholt leeft dus nog in 1707. Want na dat kopen van het burgerschap in 1676 had ik nog niets over hem gevonden. Benieuwd of er toch nog meer over hem te vinden is.

harm56
Berichten: 429
Lid geworden op: 29 apr 2010, 00:00

Re: Schierholt / Schierhout te Wilsum, Dalfsen, Hasselt en Amsterdam

Bericht door harm56 » 08 jun 2020, 00:28

Huwelijk Magtelt Schierholt Zalk 28 september 1766
Hendrik Dirks weduwnaar te Zalck met
Magtelt Jans Schierholt j. d. op de Scheere onder Wilsem
met attestatie van Wilsem

Lulof Jans Schierholt ondertrouw 28 juni 1765 Kampen en huwelijk 21 juli 1765 in de Bovenkerk te Kampen met Jannigje Gijsberts.

Derck Jacobs op 't Oever komen we niet veel tegen in R. A. omdat van die periode in Wilsum geen boeken bewaard zijn.
In de Kwartierstaat van Elze van de Wetering is hij getrouwd met Aaltje Arents (van Groot Oever) en die vermeld als bron "De oorsprong van twee geslachten van 't Oever, van J. Prins, 1997.

In deze akte wordt Aeltjen Claesen het laatst vermeld:

Fol. 384 Boek 37 Zalk
Den 19 maart 1677
Coram Richter C. Stuirman
coorn. Jacob Henrix en Albert Gerrits
Op dato ondergefr. hebben Frerick Henricksen Timmerman voor hem en als man en momb. sijner huijsvrouwe Beele Claes, Bette Claes wede. van wijlen Berent Hermsen geassisteert met haer broeder Arent Clasen en deselve Arent Clasen oock voor hem selven, sampt Gerberighien Herms wede. van wijlen Jan Clasen, soo voor haer selven, als mede als moeder en wettige mombersche over haere vier onmondige kinderen bij haeren geseijden eheman in ehestant geprocreert. In desen geassisteert mette E. Cracht Stuirman Scholtis de Heerlickheidt Zallick en Vecaten, Lestelick Aeltien Clasen geassisteert met Frerick Henricksen, respective kinderen en kints kinderen en Erfgen. van haere respectieve moeder en beste moeder Stijne Jans, aen Claes Gerrits haeren stiefvader en stief beste vader respective, naer dat de selve aen haer openinge van den boedel al vorens hadde gedaan, voor haer en haere erfgen. vercoft, gelijck sij vercopen cracht deses sodane erfenisse en universele nalatenschap, als op voorn. personen door dootlicken afganck van voorn. Stijne Jans gedesolveert en vererft, bestaende desche nalatenschap soo in landerijen en behuijsinge als mede in levendige have, saetgewas, soo van de grondt gesepereert en gecollecteert, als noch op en de in het landt, huijsman gereedschap, en voort alles wat voorn. Stijne Jans met haer doot ontruimt en op voorn. personen enigsints vererft heeft, uijtgesondert alleen ten eersten voorn. personen hare aenparten in seckere halve koterstee in Zallick gelegen in voegen deselve bij Harman Albertsen tegenwoordig bewoont en gebruikt wort, ten tweeden, alsodanige aenparten als voorn. personen aen sekere koterstede en landerijen over d’IJssel int scholtampt van Zwolle liggende van geseijde Stijne Jans hebben geërvet, soo bij Henrick Alberts bewoont en gebruikt wort. Ten derden sodanigh linnen en wullen etc huijsraet en dergelijcke als voorn. personen van voorseijde Stijne Jans sijn aengeerft, soo nochtans dat Claes Gerrits uijtten gemeijnen boedel sal voor uijttrecken een caste en een spinde en een groote ketel neffens het melckgoet, hier voor heeft coper Claes Gerrits aen voorfr. vercoperen belooft een somma van duijsent caerlgl. den gl. tot 20 st.te betalen op dato ondergefr. over een jaer,den lesten penninck met de eersten sonder interesse. Waer en boven Claes Gerrits tot sijnen laste sal nemen en vercoperen bevrijden van alle en ijdere lasten waer mede den boedel van meergemelte Stijne Jans beswaart sal worden bevonden, geene van allen uijtbesondert, waer en tegens coper Claes Gerrits oock sal profiteren mede alle gerede penn. en prositige schulden des boedels mede gene uijtgesondert. Waer mede voorn. partien in aller vrintschap sullen gescheijden sijn en blijven sonder dese aengaende eenige vordere actie tegens malcanderen te reserveren. Alles sonder argelist in waerheijdts oirconde sijn hier van niet alleen twee alleens luidende gemaekt en van parthien ondertekent, maer daer enboven versocht dat desen door de Here Scholtis in het gerichts protocol mochte geïnschribeert worden. Gedaen binnen Zallick den negentienden martij 1600 seven en seventig
Dit is Claes Gerrits selfs getrocken merk
Dit is Frerik Henricksens selfs getrocken merk
Arent Clasen
C: Stuirman Scholtis van Zalick ut testis

f89-f90 dd.25-07-1706
Derk Jacobs op het Oever en Aeltien Klaes

Er is een Derk Jacobs momber over de 3 kinderen van Claes Frericks Schierholt, kunnen dan concluderen dat hij een aangetrouwde oom is ??

Dit is trouwens wel een aardige akte uit het Rechtelijk Archief van Kampen, hij is borg voor Theunis Jacobs de man van zijn zuster.

RAK 100 FOLIO: 39v DATUM: 23-03-1733
onderwerp Borgstelling
onroerend goed n.v.t.
comparanten Jacobs, Dirk Borg K’veen: op ‘t Oever
Jacobs, Theunis Gedaagde Zalk
samenvatting Comparant stelt zich borg voor de gevolgen van de actie die de pachters van
de brandewijnen en gebrande wateren van plan zijn te ondernemen tegen
Theunis Jacobs die een van hen met de zweep heeft geslagen. Hij kiest
domicilie bij N. Klopman te Kampen, Boven de Poort.
bijzonderheden Geen

Harm

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Schierholt / Schierhout te Wilsum, Dalfsen, Hasselt en Amsterdam

Bericht door ria van bessen » 08 jun 2020, 10:54

Deze kon weleens de vader van Beele zijn ?

RA Kamperveen invnr 3350
f47-f48 dd.[geen datum vermeld - akte is genoteerd tussen 29-4 en 16-09 1647]
Erschenen Pelle Jans en heeft bekend schuldig te zijn aan Lubbert Gerbertsen en Lubbert Michielsen 100 kgl. onder belofte dezelve jaarlijks te verrenten tegen 5% en heeft daarvoor te borge gesteld Claes Gerritsen op de Schere en Egbert Jansen aen den Swartendijck, die dit ieder bij handtasting hebben aangenomen onder verband van hun personen en goederen.
Coram Scholtis en Advocat Henr. Crachtsen Stuijrman en Isebrant Jansen.
[onderschrift:]
Anno 1664 den 2 Martij.
Erschenen Jacob Thomassen en heeft bekend ten vollen betaald te wezen van zodanige 100 car.gl. met de rente als Pelle Jans hierboven genoemd op rente hadde genomen van de momberen van Jacob Tomassen voorn. waarvoor zich als borgen hadden verbonden Claes Gerritsen op de Scheere en Egbert Janssen aen den Swartendijck, waarmede deze borgen en deszelfs erfgen: ontslagen zijn en blijven en is deze bekentenisse in tegenwoordigheid van zal: Claes Gerritsens zoon met namen Arent Claessen Splinter en Egbert Janssen in den gerichte geschied in presentie van de Scholtis Bernhart Vollenhove en Coornoten Aelt Aeltsen en Derck Claessen.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Schierholt / Schierhout te Wilsum, Dalfsen, Hasselt en Amsterdam

Bericht door ria van bessen » 08 jun 2020, 12:00

Zo is de burgerschap omschreven.

Wilsum RA01 f496 dd.01-06-1676
Hebben de E. Burgerm. en sworen gemeente verkocht aan Frederick Hendericks Timmerman en zijn huisvrouw Beeltien Claes, de burgerschap dezer stad Wilsem, voor hem en zijn zoons zo hij bij zijn huisvrouw in echte binnen Wilsem heeft gegenereerd, als te weten Claes Frericks, Henderick en Berent en Jan Fredericks, als geborene borgers kinderen, en diegenen die hij nog mocht verwekken, en dat voor een welbetaalde somme penningen.
Gerrit J: Noorell Secret. tot Wilsem.

Hieruit begrijp ik toch dat Frerik op dat moment geen dochter had.

Egbert_
Berichten: 4062
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Schierholt / Schierhout te Wilsum, Dalfsen, Hasselt en Amsterdam

Bericht door Egbert_ » 08 jun 2020, 14:58

Lijkt mij ook, Agnes Frericks is geen dochter van Frederick Hendericks Schierholt en Beeltie Claes

Egbert_
Berichten: 4062
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Schierholt / Schierhout te Wilsum, Dalfsen, Hasselt en Amsterdam

Bericht door Egbert_ » 08 jun 2020, 15:56

ria van bessen schreef:
08 jun 2020, 10:54
Deze kon weleens de vader van Beele zijn ?

RA Kamperveen invnr 3350
f47-f48 dd.[geen datum vermeld - akte is genoteerd tussen 29-4 en 16-09 1647]
[-] Claes Gerritsen op de Schere en Egbert Jansen aen den Swartendijck [-] zal: Claes Gerritsens zoon met namen Arent Claessen Splinter
Niet mee eens.
- 11-12-1636 Beel (dochter van) Claas Arents (doopboek)
trouwboek Zalk:
- 1627 Claas Arents Arent Berents soon Sallick Stina Jans Jan Willems dochter Camperveen
- 1649 Claas Gerritsen jm Westenholte Stijne Jansen wed van Claas Arends
trouwboek Zwolle:
- 1679 Klaes Gerrits Wed. tot Zalck en Jenneghien Willem wed. tot Emmen

en daar hoort de akte bij, die al eerder geplaatst is:
ORA Zalk nr 13
f310 dd.23-05-1681
Erschenen Claes Gerridts en Jannighien Willems eheluiden en bekenden voor een welbetaalde somme te hebben gecedeerd en getransporteerd aan Henrick Gerridtsen Bijvanck en Marij Claes eheluiden, en aan Frerick Henrix Burgermr. tot Wilsem en Beele Claes eheluiden, en deszelfs erfgenamen, het gerecht derde part van een camp land gelegen bij Harftenhorst in Vecaten, waaraan oostwaarts Jan Baers erfgen., westwaarts Peter Reinders, zuidwaarts koper Frerick Henrix voorn. en noordwaarts koper Henrick Gerridts voorn. naast aangeland en gegoed zijn, met alle recht en gerechtigheid, vrij van alle uitgaande renten naast het gerecht derde deel van een halve vimme holt of 1 Rijxdl. zo Peter Reinders jaarlijks uit de gehele camp land competeert, alsmede 26 st. jaarlijks zo de kerk en stad Wilsem daaruit competeert.
Keurnoten Arent Clasen en Gerrit Jansen.
Gedaan binnen Zallick.
Scholtis C. Stuirman.
De stiefvader van Beeltie Claes is volgens mij Claes Gerrijts Bijvanck, zoon van Gerrit Hendricks Bijfank en Janneken Hendricksen, gedoopt 12-02-1627 te Zwolle. Hij verkoopt aan zijn broer en aan zijn stiefdochter.

De vader van Arent Splinter, zou ook de vader van Gerrit Klaas Splinter x Annigje Klaas Hoen (1647, Kampen) kunnen zijn. Dat echtpaar krijgt twee dochters die met een pachter van het Kampereiland trouwen.

Egbert_
Berichten: 4062
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Schierholt / Schierhout te Wilsum, Dalfsen, Hasselt en Amsterdam

Bericht door Egbert_ » 08 jun 2020, 16:35

De parenteel van de opa van Beeltie Claes is volgens mij, voorlopige opzet, niet bewezen, als volgt (zie hieop volgend bericht)

Van zus Aaltien van Beeltie Claes, is mij geen trouwen bekend. Ze leeft nog in 19 maart 1677, maar in die akte staat geen echtgenoot vermeld.

Eerst dacht ik dat zij x Derk Jacobs van Santen was, maar bij nader inzien kan dat niet. Aaltje Arends x Derk Jacobs krijgen na 1735 nog een dochter. De zus Aaltien van Beeltie Claes is gedoopt in 1648. Mogelijk dat Aaltien (1648) ongehuwd is gebleven.

Wie de vrouw van Derk Jacobs van Santen was, er is alleen de naam bekend, en dat ze op 3 jan 1735 een testament hebben laten maken, dat ze op 5 mei 1743 herroepen.

Egbert_
Berichten: 4062
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Schierholt / Schierhout te Wilsum, Dalfsen, Hasselt en Amsterdam

Bericht door Egbert_ » 08 jun 2020, 16:39

Parenteel van Arent Berents
I Arent Berents. Arent is overleden. Hij is begraven op 28 december 1629 in Zalk.

Kinderen van Arent uit onbekende relatie:

1 Alit. Zij is gedoopt op 16 oktober 1603 in Zalk.
2 [waarschijnlijk] Claas Arents, geboren in Zalk. Volgt II.
3 Beel. Zij is gedoopt op 27 november 1608 in Zalk.


II Claas Arents is geboren in Zalk, zoon van [waarschijnlijk] Arent Berents (zie I). Hij is gedoopt op 26 mei 1605 in Zalk. Claas is overleden, 42 jaar oud. Hij is begraven op 15 april 1648 in Zalk. Claas trouwde, 20 of 21 jaar oud, in 1627 in Zalk met Stijne Jans. Stijne is geboren in Kamperveen, dochter van Jan Willems. Stijne is overleden vóór 5 juli 1677. Stijne trouwde later in 1649 in Zalk met Claes Gerrijts Bijvanck (geb. 1627).

Kind van Claas uit onbekende relatie:

1 [misschien] Joannes.
Vermeld:
24-09-1626 (gedoopt) Joannes (zoon van) Claas Arents, in horerij gwonnen (doopgetuigen) sijn 2 susters Alit en Beelen

Kinderen van Claas en Stijne:

2 Jannigien Claasen, gedoopt op 23 december 1627 in Zalk. Volgt III-a.
3 Berent. Hij is gedoopt op 7 oktober 1632 in Zalk. Berent is overleden, 1 jaar oud. Hij is begraven op 13 december 1633 in Zalk.
Vermeld:
13-12-1633 begraven Berent kind van Claas Arends, gestorven aen den pockiens
4 Berent. Hij is gedoopt in 1634 in Zalk. Berent is overleden, 2 of 3 jaar oud. Hij is begraven op 7 maart 1637 in Zalk.
5 Beeltie Claes, gedoopt op 11 december 1636 in Zalk. Volgt III-b.
6 Barta Claes, gedoopt op 26 juli 1640 in Zalk. Volgt III-c.
7 Arendt Claas, gedoopt op 26 december 1642 in Zalk. Volgt III-d.
8 Jan Clasen, gedoopt op 24 augustus 1645 in Zalk. Volgt III-e.
9 Aaltien. Hij is gedoopt op 12 maart 1648 in Zalk.


III-a Jannigien Claasen, dochter van Claas Arents (zie II) en Stijne Jans. Zij is gedoopt op 23 december 1627 in Zalk. Jannigien is overleden, 25 jaar oud. Zij is begraven op 13 april 1653 in Zalk. Jannigien trouwde, 24 of 25 jaar oud, in 1652 in Zalk met Drees Bartels. Drees is geboren in Oldebroek, zoon van Bartelt Lubbers.

Kind van Jannigien en Drees:

1 Claasien. Zij is gedoopt op 3 april 1653 in Zalk.


III-b Beeltie Claes, dochter van Claas Arents (zie II) en Stijne Jans. Zij is gedoopt op 11 december 1636 in Zalk. Beeltie is overleden na 18 januari 1696, minstens 59 jaar oud. Beeltie:
(1) trouwde, 22 jaar oud, op 29 mei 1659 in Zalk met Frederick Hendericks Schierholt, nadat zij op 10 april 1659 in Zalk in ondertrouw zijn gegaan. Frederick is geboren in Dalfsen, zoon van [misschien] Henderick Schierholt.
Vermeld:
vanaf 01-06-1676 (Frederick Hendericks Timmerman, zijn huisvrouw Beeltie Claes en de kinderen Claes, Henderick, Berent en Jan Fredericks hebben het burgerschap van Wilsum gekocht.)
(2) ging in ondertrouw, 52 jaar oud, op 4 januari 1689 in Kampen met Willem Gerritsen Koijer. Willem is geboren in Kampereiland. Willem ging voorheen in ondertrouw op 26 maart 1670 in Kampereiland met Aeltien Martens.

Kinderen van Beeltie en Frederick:

1 Klaas Frericks Schierholt, geboren omstreeks 1665. Klaas trouwde met Heiltje Jansen. Heiltje is geboren omstreeks 1665, dochter van Jan Thijssens Hengeveld. Heiltje is overleden vóór 8 augustus 1704, ten hoogste 39 jaar oud.
2 Henderick Schierholt, geboren omstreeks 1667.
3 Berent, geboren omstreeks 1670.
4 Jan Frederiks Schierhoud, geboren omstreeks 1675 in Wilsum.
Vermeld:
vanaf 22-06-1727 Jan Frederiks Schierholt, ouderling te Wilsum
Jan:
(1) trouwde, ongeveer 29 jaar oud, op 13 april 1704 in Veessen met Anneken Tijssen Hengeveld, nadat zij op 6 maart 1704 in Veessen in ondertrouw zijn gegaan. Anneken is een dochter van Thijs Gerrits Hengeveld en Grietien Arents van den Leusgraaf.
(2) trouwde, ongeveer 45 jaar oud, in 1720 in Zalk met Berentje Gerrits Dijk.
(3) trouwde, ongeveer 54 jaar oud, op 14 augustus 1729 in Zalk met Harmpje Gijsberts van Dijkhuizen. Harmpje is geboren in Zalk, dochter van Gijsbert Hendriks en Geertien Jacobs.
5 Stijntje Freriks Schierholt. Zij is gedoopt op 19 oktober 1679 in Zalk. Stijntje:
(1) trouwde, 19 jaar oud, op 11 mei 1699 in Wilsum met Engbert Hendriksen Pinsterman, 24 jaar oud, nadat zij in 1699 in Hasselt in ondertrouw zijn gegaan. Engbert is een zoon van Hendrijkis Albartsen Pinxterman en Annegyn Engberts. Hij is gedoopt op 18 april 1675 in Hasselt.
(2) trouwde, 27 jaar oud, op 26 februari 1707 in Hasselt met Gerrit Hendriks van Ulsen.


III-c Barta Claes, dochter van Claas Arents (zie II) en Stijne Jans. Zij is gedoopt op 26 juli 1640 in Zalk.
Vermeld:
1669 (getrouwd) Berent Hermsen Kolk jm Deventer (en) Bartha Claasen jd alhier
Barta trouwde, 28 of 29 jaar oud, in 1669 in Zalk met Berent Hermsen Kolk. Berent is geboren in Deventer. Berent is overleden vóór 19 maart 1677.

III-d Arendt Claas, zoon van Claas Arents (zie II) en Stijne Jans. Hij is gedoopt op 26 december 1642 in Zalk.
Vermeld:
1682: Arent Claessen j.m. van Sallick, en Saetje Gerrits van Swoll (gaan trouwen)
Arendt trouwde, 39 of 40 jaar oud, in 1682 in Zalk met [waarschijnlijk] Soetjen Gerrits, nadat zij op 4 november 1682 in Zwolle in ondertrouw zijn gegaan.
Vermeld:
1676: omtrent Christdag, Soete Gerrits j.d. dienstmaagt van de predikant op eigen belijdenisse, attestatie na Zwol
. april 1681: Soete Gerrits komt met attestatie uit Sallik (lidmatenboek Zwolle)

III-e Jan Clasen, zoon van Claas Arents (zie II) en Stijne Jans. Hij is gedoopt op 24 augustus 1645 in Zalk. Jan is overleden, 31 jaar oud. Hij is begraven op 30 oktober 1676 in Zalk.
Vermeld:
30-10-1676 (begraven te Zalk) Jan Claas van ’t Oever
1674 Jan Claas op Verholt op eigen belijdenisse (lidmatenboek Zalk
Jan trouwde, 24 of 25 jaar oud, in 1670 met Gerberighien Herms Kolk. Gerberighien is geboren in Wijhe.
Vermeld:
1670 Jan Claasen jm alhier Gerbrecht (trouwen te Zalk)
1674 Gerbrichien Harms huisvr van Jan Claas op Verholt, van Wilsum (lidmatenboek Zalk)

Kinderen van Jan en Gerberighien:

1 Claasjen. Zij is gedoopt op 14 april 1671 in Zalk.
2 Anna, geboren in Verholt. Zij is gedoopt op 21 februari 1675 in Zalk.
Vermeld:
21-02-1675 (gedoopt te Zalk) Anna (dochter van) Jan Claas op Verholt


Gegenereerd met Aldfaer-versie 7.2 op 08-06-2020 16:37:03

Plaats reactie