Gerrit Nijenkamp en Hendrina Hendriks van den Oord

Alles wat met genealogie te maken heeft.
Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Gerrit Nijenkamp en Hendrina Hendriks van den Oord

Bericht door ria van bessen » 16 jun 2020, 22:12

lidmaatboek Windesheim

A 1671
Den 23 April
Hendrick Tijssen in Windsheim.


20 april 1679
Engele Janz huisvrou van Jan Tijsen in Herxen.

28 Decemb.1688 zijn op haere gedaene belijdenisse toegelaten
Matthias Hendricks en Hilligje Berent wonende te Herxen
* niet vermeld: eheluiden

In de trouwakte van Hendrik Tijssen staat wel de vermelding van Veessen!

Strammie
Berichten: 25
Lid geworden op: 22 mei 2020, 21:39

Re: Gerrit Nijenkamp en Hendrina Hendriks van den Oord

Bericht door Strammie » 18 jun 2020, 20:46

Hallo Egbert,

Ik heb in mijn kwartierstaat Gerrit Jan Fox tr 21-10-1683 Zalk met Engeltien Arends. Heb jij info over ouders etc? De naam Engeltien/Engeltje ging in de loop der eeuwen over via de oudste dochter. De laatste Engelien was mijn moeder, geboren in 1919 en overleden in 2004.
Van Jan Aerts ( op de Weert) , gedoopt op 10-9-1635 heb ik als ouders Aert Jansz tr 2-1-1629 Kampen Trude Sweers. Van Geertruijt Louws Velthuijs heb ik als ouders Louw Petersz Velthuijs tr 27-5-1625 Kampen Aaltje Jans.
Mocht je aanvullingen hebben dan hoor ik dat graag.
Mocht je interesse hebben in de genealogie Ockeloen geef dan s.v.p. je emailadres door.

Vriendelijke groeten

Ar Stramrood
ar.stramrood@gmail.com

Egbert_
Berichten: 4065
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Gerrit Nijenkamp en Hendrina Hendriks van den Oord

Bericht door Egbert_ » 19 jun 2020, 09:06

Dag Ar,

Betreffende Gerrit Jan Fox en Engeltien Arends is de trouwdatum ook bij mij het eindpunt.
En ook van Jan Aerts heb ik geen aanvullingen.
Van Geertruijt Louws Velthuijs heb ik wel meer gegevens, meerdere generaties.

Ik stuur binnenkort wel een mail.

Egbert_
Berichten: 4065
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Gerrit Nijenkamp en Hendrina Hendriks van den Oord

Bericht door Egbert_ » 19 jun 2020, 10:12

ria van bessen schreef:
16 jun 2020, 22:12
In de trouwakte van Hendrik Tijssen staat wel de vermelding van Veessen!
ria van bessen schreef:
16 jun 2020, 16:27
ZWOLLERKERSPEL f186 - 10 sep 1681 [-] zaliger huisvrouw Ida Tijssen geprocreerd, tot mombers verzocht Hendrik Tijssen, oom van moeders zijde, [-] voor hun moederlijk goed heeft bewezen een stuk land gelegen in Gelderland in het ambt van Heerde, van zijn zaliger huisvrouw heengekomen, [en] dan nog een kamp gelegen tot Oosterwolde [-]
.
Zoon Thijs Hendriks wordt van der Worp genoemd. De Worp is de naam van een boerenerf in Veessen. Ik neem aan dat daar de achternaam vandaan komt.

Het is dus wel aannemelijk dat Henrik Tijssen bij de familie Hengeveld hoort. Er is ook een Hengeveld die de Worp bezit;
Hengevelt, Gerrit x Emst, Alinck van, bezwaarden tbv ........ wat: huis, hof , bongert de Worp, waar: kerspel Veessen, ter waarde van ƒ 500, 17150731, 17150805, bron: ?, 896, 5/7, 16, r,

Alinck van Emst is waarschijnlijk dezelfde als Ulandt van Emst. Trouwinschrijving Ulandt van Emst en Gerrit Gerritsen Hengevelt, 19-04-1705, Terwolde

Volgens deze trouwinschrijving is Gerrit Gerrits Hengevelt een zoon van Gerrit Thijssen Hengevelt.

En Gerrit Thijssen Hengevelt zal dan de broer zijn van Hendrik Tijssen (x 1670 Maria Lamberts)

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Gerrit Nijenkamp en Hendrina Hendriks van den Oord

Bericht door ria van bessen » 19 jun 2020, 11:22

Volgens Piet Heres is Thijs eerder gehuwd met Ida Gerrits - ze zou een Vos zijn.
Ida haar ouders zijn Gerrit Derks x Anna Dijks

Egbert_
Berichten: 4065
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Gerrit Nijenkamp en Hendrina Hendriks van den Oord

Bericht door Egbert_ » 19 jun 2020, 13:49

Piet Heres schrijft: Waarschijnlijk is Thijs eerder gehuwd geweest met Ida (Gerrits) Vos,dit wordt beschreven in het ORA van Zwollerkerspel 8-3-1629.

Deze akte komt voor in het artikel B. van Dooren. Waar was Willem Dijck gebleven?, De Nederlandsche Leeuw 131(2) p.76-85].
8 maart 1629: Derck Gerrits, mede voor zijn huisvrouw, Jan Egbers en Aeltgen Gerrits, Tijes Jans als man en momber van Ida Gerrits, Willemken Gerrits, geassisteerd met broer Derck Gerrits, erfgenamen van zaliger Gerrit Derxen en Anna Dijcks, hun vader en moeder, verkopen aan de E. Albert Aerentz, zijn huisvrouw Willemtin Greve hun aandeel in een erve en goed in Schelle, waarvan thans meijer is Hermen Lambers, zijnde deze eertijds "uit Arent Winters bosem" gekomen.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Gerrit Nijenkamp en Hendrina Hendriks van den Oord

Bericht door ria van bessen » 19 jun 2020, 14:28

Bedankt! Het kwartje is gevallen.
Dat artikel heb ik.

En daaruit blijkt dat Gerrit Derksen met Anna Hendriks [Dijck] is getrouwd en woont in Marle [= Wijhe maar ligt vlak bij Veessen, voor diegene die dat niet weet]


14 april 1627: Gerrit Dercx en Anna Henricx te Marle met dochters Altijen, Ide en Willemke.
Bron HCO, ra Wijhe (RAW), inv.nr. 39. [Dit zijn de nrs van de contentieuse zaken]

Wijhe 18 april 1640: Lubbe Willems, wed. van Jan Dijck, mede als moeder van haar kinderen bij Jan Dijck, met namen Jannegien, Willem, Aeltien, Derck, Anna, Hendrick en Fenne Jansen, alsmede Engbert Willemsen en Jan Warners, als tot deze zaak daarover gestelde mombers, en Hendrik Jansen voor hem zelf, verkopen aan Derck Gerritsen, Jan Egberts, Hendrick van Werven en Thijs Jansen de helft van 10 ggln jaarlijkse rente uit een erve te Winsem, toebehorende het Klooster te Winsem, dat Derck op ten Oort als meijer pacht heeft, waarvan de kopers de andere helft toekomt.

In Wijhe in het vrijwillig deel nog gevonden.

f141 - Wijhe, 25 mei 1637, oude stijl - Peter van Sonssbecke, Schults
tot Wijhe. Keurnoten en gerichtsluiden Gerh. Sijmers en Jan Hessels.
[op een open bezegelde brief]
Verschenen is Berendt Jacobssen Steenbergen / de rato caverende voor zijn huisvrouw Gerdtken Albertss /. Hij heeft voor hem, zijn huisvrouw en hun beider erfgenamen verklaard in een erfkoop te hebben verkocht, en te verkopen krachtens dezes, en ook te hebben gecedeerd, getransporteerd en overgedragen, en dit hierbij te doen, zijn recht en gerechtigheid zoals hij dat heeft aan een katerstede, gelegen in de Pletterstraete in de bourschap Harxten en het kerspel van Wijhe, zoals hem comparant van zijn zaliger dochter Wilmtien Berendtssen is aangeërfd en aangestorven, met daarvan het oude en nieuwe toebehoren, raad en onraad, recht en gerechtigheden, niets daarvan uitgezonderd, zijnde verder een vrij allodiaal goed; en dit aan handen en tot bezit en profijt van Derrick Garridtsen te Marloe, Jan Egbertss op t Nack, Thijss Janssen te Veessen en Henrick van Warven te Vorchten, samen, hun huisvrouwen en hun beider erfgenamen. De koopsom is aan de verkopers voldaan, en derhalve doet Berendt Jacobssen Steenbergen voor hem, zijn huisvrouw en hun erfgenamen daarvan ten bondigsten volgens het Landrecht van Overijssell met hand en mond overdracht, en belooft ook voor hem, zijn huisvrouw en hun erfgenamen de gerechtigheid en het aanpart van de genoemde katerstede te wachten en te waren en ook voor de evictie daarvan te caveren, zoals dit volgens het Landrecht van Overijssell gebruikeijk is. (De Schults heeft deze brief ondertekend en zijn onderhangend zegel daaraan bevestigd, en tot meerder vestenis heeft de verkoper Gerhardten Sijmers / omdat hij geen zegel gebruikt / verzocht om voor hem in de voorschreven kwaliteit naast de Schults te onderschrijven en zijn zegel hier onder te hangen, hetwelk hij gedaan heeft).

Zwollerkerspel f124 - 8 mrt 1629 - Richter Cornelis van Dongen.
Keurnoten Jacobus Wijeferding, secretaris, en Gerart Lose Kaete [= Losekaete].
Verschenen zijn Derck Gerritss, caverende de rato voor zijn absente huisvrouw [niet genoemd] en hun erfgenamen, verder Jan Egberss en Aeltgen Gerritz, [zij] met voorschreven Jan [als] haar man en momber, item Tijes Janss(en) als man en momber van Ida Gerritz, voor wie hij mede de rato caveerde; verder is mede verschenen Willemken Gerritz, geassisteerd zijnde met haar broer Derck Gerritz als haar in deze zaken haar "gekooren ende met rechte toegealeten" momber. Zijnde tesamen erfgenamen van zaliger Gerrit Derxen en Anna Dijckss, hun comparantens respectievelijke vader en moeder.
Zij verklaarden in hun kwaliteit voor hun en hun erfgenamen in een "stedes vastes" [erfkoop] verkocht te hebben, om een somma van penningen ten genoegen voldaan en betaald, aan de E. Albert Aerentz, zijn huisvrouw Willemtin Greve en hun erfgenamen hun comparantens erfelijk quota en aandeel, als zij luiden hebben aan een zeker erve en goed, zoals dat gelegen is in Schelle, waarvan thans meijer is Hermen Lamberss, zijnde deze eertijds uit Arent Winterss boezem gekomen.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Gerrit Nijenkamp en Hendrina Hendriks van den Oord

Bericht door ria van bessen » 19 jun 2020, 14:44

bericht 2

Wijhe invnr 4

f120v - 13 juli 1643, oude stijl - Peter van Sonssbeck, Schults tot
Wijhe.
Gerichtskeurnoten Herman Meussen en Jan Janssen Backer.
[op een open brief].
Verschenen zijn Henrick van Werven [Weruen] en zijn huisvrouw Wilmken Gerridts, Thijess Janssen en zijn huisvrouw Heile Luichenssen, en Jan Egbersen en zijn huisvrouw Altien Gerridtssen, de genoemde vrouwen geassisteerd door hun respectievelijke ehemannen. Zij hebben voor hun en hun erfgenamen verklaard in een erfkoop te hebben verkocht, en te verkopen krachtens dezes, en hebben de voornoemde ehe¬luiden verder ook voor hun en hun erfgenamen gecedeerd, getransporteerd en overgedragen, wat zij hierbij ook doen, een iedere man en vrouw een vierde part van een zekere katerstede genoemd Eeverdt Brouwerss Stede, gelegen in het kerspel van Wijhe en de buurtschap Harxen, oostwaarts reikende aan de Pletterstraete, zuidwaarts aan den Twichweerdt "die gemiente naest", westwaarts aan Jonker Bosmanss katerstede en noordwaarts aan Bomhoffs Campken, met zijn raad en onraad, recht en gerechtigheden, oude en nieuwe toebehoren, niets daarvan uitgezonderd, zijnde ook een vrij allodiaal en eigenlijk goed. En dit aan handen en tot bezit en profijt van Jan Claes¬sen en Arendtien Janssen, eheluiden, en hun erfgenamen. Zij doen voor hun en hun erfgenamen ten bondigsten volgens het Landrecht van Overijs¬sell met hand en mond overdracht, en zij beloven ook voor hun en hun erfgenamen de voorschreven katerstede te wachten en te waren en te caveren voor de evictie daarvan, zoals dit volgens het Landrecht van Overijssell gebruikelijk is.
(De Schults heeft deze brief ondertekend en zijn zegel daaraan bevestigd, en tot meerder vestenis hebben zij ... [leeg] verzocht om naast de Schults te onderschrijven en zijn zegel hieronder te hangen, hetwelk hij gedaan heeft).

Egbert_
Berichten: 4065
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Gerrit Nijenkamp en Hendrina Hendriks van den Oord

Bericht door Egbert_ » 19 jun 2020, 19:41

Dus als ik het goed lees:
In 1629 is:
Tijes Janss(en) als man en momber van Ida Gerritz, voor wie hij mede de rato caveerde; [-] Zijnde tesamen erfgenamen van zaliger Gerrit Derxen en Anna Dijckss, hun comparantens respectievelijke vader en moeder.
En in 1643:
Thijess Janssen en zijn huisvrouw Heile Luichenssen
en de andere drie kinderen van Gerrit Derxen en Anna Dijckss verkopen hun deel in een katerstede.

Dit lijkt me toch wel het bewijs dat Ida Gerrits de eerste vrouw was van Thijs Jansen en Heyle Lucas, zijn tweede vrouw. Thijs Jansen doet nog steeds meein 1643. De erfenis van zijn vrouw is blijkbaar niet "teruggekomen in de boezem". Dan zou je vermoeden dat er kinderen zijn uit het eerste huwelijk ?

Maar mooi dat hier toch een stukje meer duidelijkheid/bewijs is gekomen !

Egbert_
Berichten: 4065
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Gerrit Nijenkamp en Hendrina Hendriks van den Oord

Bericht door Egbert_ » 19 jun 2020, 19:52

Egbert_ schreef:
19 jun 2020, 19:41
Dus als ik het goed lees:
In 1629 is:
Tijes Janss(en) als man en momber van Ida Gerritz, voor wie hij mede de rato caveerde; [-] Zijnde tesamen erfgenamen van zaliger Gerrit Derxen en Anna Dijckss, hun comparantens respectievelijke vader en moeder.
En in 1643:
Thijess Janssen en zijn huisvrouw Heile Luichenssen
en de andere drie kinderen van Gerrit Derxen en Anna Dijckss verkopen hun deel in een katerstede.

Dit lijkt me toch wel het bewijs dat Ida Gerrits de eerste vrouw was van Thijs Jansen en Heyle Lucas, zijn tweede vrouw. Thijs Jansen doet nog steeds mee in 1643. De erfenis van zijn vrouw is blijkbaar niet "teruggekomen in de boezem". Dan zou je vermoeden dat er kinderen zijn uit het eerste huwelijk ?

Maar mooi dat hier toch een stukje meer duidelijkheid/bewijs is gekomen !

Plaats reactie