van Keulen en Everts - afkomstig van Haerst

Alles wat met genealogie te maken heeft.
ria jongman
Berichten: 2414
Lid geworden op: 14 okt 2021, 19:30

Re: van Keulen en Everts - afkomstig van Haerst

Bericht door ria jongman » 13 jul 2022, 19:37

bericht 4

Deze is er ook nog

Zwolle 21-11-1729 Henrik Gerrits j.m. te Millingen met Berentjen Arents j.d. te Ittersum Volgens attestatie van dalfsen alwaer zijn ingeschreven.

Janny Lalkens
Berichten: 2592
Lid geworden op: 10 jan 2006, 00:00

Re: van Keulen en Everts - afkomstig van Haerst

Bericht door Janny Lalkens » 13 jul 2022, 21:11

Ria, die Hendrik Gerrits zou heel goed een broer van Jacob Gerrits kunnen zijn, ook door zijn herkomst uit Milligen.

Hun mogelijke zus Annegien Gerrits is als herbergierster van de oude Krone/'t Hogebeen te Veekaten/'s Heerenbroek denk ik hertrouwd met Harmen Peters. Ik zie geen 2e huwelijk in Zwolle of Zalk. Misschien in Mastenbroek, maar dat is niet op te zoeken voor 1739. Wel een te Zalk gedoopt kind Jan van Harmen Peters uit Vecaten. Gedoopt 24 juni 1725. Als voorgaande klopt is deze zoon vermoedelijk genoemd naar de eerste man van Annigje, naar Jan Egberts Rietberg.

Janny Lalkens
Berichten: 2592
Lid geworden op: 10 jan 2006, 00:00

Re: van Keulen en Everts - afkomstig van Haerst

Bericht door Janny Lalkens » 13 jul 2022, 21:25

Correctie: die naam Harmen Peters zag ik als huwelijkspartner van ene Anne Gerrits , weduwe te Veekaten. Getrouwd te Zalk, 6 mei 1723. Dus mogelijk toch een huwelijk te Zalk , als Anne Gerrits dezelfde is als Annegien Gerrits. Harmen Peters woonde in 1723 ook in Veekaten.

Mogelijk kregen ze nog meer kinderen.

ria jongman
Berichten: 2414
Lid geworden op: 14 okt 2021, 19:30

Re: van Keulen en Everts - afkomstig van Haerst

Bericht door ria jongman » 13 jul 2022, 22:51

Van Jacob Gerrits en Aaltje Gerrits Schrotenboer is met zekerheid vast te stellen dat ze broer en zus zijn.
In zoverre is voldaan aan de vraag van de topicstarter.

De rest van het samengesteld gezin - onder voorbehoud - gekoppeld aan Gerrit Derks 's Grotenbour vanwege de voogd en oom Jacob Gerrits.

En als we toch uitgebreider gaan zoeken, dan wil ik deze ook voorleggen als een ?

1. Zwolle, 1 november 1719:
In de Nederduits Gereformeerde kerk gaan in ondertrouw
Willem Cornelis, J.M.,
met
Gerritje Gerrits, weduwe van Hermen Roelofs, de erfuiting moet getoond worden.
Sijn getuige Claes Peters; Haer getuige de vrouw van Jacob Sijse.

ZWK f169 - 21 okt 1719 - Richter Wilhelm Vriesen.
Keurnoten Berent Swierink en Gerrit Lamberts.
In het Gericht is verschenen Gerretien Gerrits, weduwe van wijlen Hermen Roelofs tot Langenholte, met Jan Ten Hope als momber geassisteerd. Zij heeft over haar onmondige dochter Hendrikjen, bij haar genoemde eheman zaliger in echte geprocreerd, tot mombers verzocht en verkregen Jan Roelofs tot Dalfsen, oom van vaders zijde, en Jacob Gerrits, oom van moeders zijde. Zij zijn daarop beiden persoonlijk in het Gericht gecompareerd en zij hebben deze momberschap bij handtasting aangenomen.
Waarna zij comparante ter presentie van de genoemde mombers tot de erfuiting tredende aan haar genoemd kind voor het zaliger vaders goed heeft bewezen eerstelijk een vierde part in 1 1/2 morgen land bij de kerk in Mastebroek gelegen, gemeenschappelijk [gemeen] met Marretien en Fia Rutgers cum suis; ten anderen 200 Caroli gulden, een bed met zijn toebehoren, 30 ellen ... [leeg[ doek, met een zilveren lepel, om aan deze alles uit te keren als zij 20 jaren oud zal zijn; en tenslotte al de kleren van de vader, om door de mombers verkocht te worden en de penningen daarvan geprovenieerd straks tot profijt van hun pupil op interest belegd te worden. De comparante belooft haar genoemde dochter tot de gezeide tijd van 20 jaren in kost en kleren te zullen onderhouden en inmiddels lezen en schrijven te laten leren na behoren. Waarmee zij comparante verklaarde een oprechte en "sincere" erfuiting aan haar onmondig kind te hebben gedaan, waarvoor zij verbindt haar persoon en goederen als volgens het recht. Zonder argelist

Als ze overlijdt en Willem Cornelis Lindeboom weer gaat trouwen wordt dit figuur als oom en voogd aangesteld

. Zwollerkerspel, 21 juni 1729:
In het Gericht is verschenen Willem Cornelis, weduwnaar van Gerregien Gerrits. Hij heeft over zijn drie kinderen (Cornelis, Hermina en IJda), bij zijn genoemde huisvrouw in echte geprocreerd, tot mombers verzocht en geobtineerd egbert cornelis, oom van vaders zijde, en ARENT CLAESSEN, oom van moeders zijde. Beiden zijn persoonlijk in het Gericht verschenen en zij hebben deze momberschap bij handtasting aangenomen.
Waarna hij comparant ten presentie van de genoemde mombers tot de erfuiting tredende verklaart voor het zaliger moeders goed aan ieder van zijn twee genoemde dochters 30 Caroli gulden en een bed met zijn toebehoren, en aan de zoon 60 Caroli gulden (30 gulden in gelijkheid met zijn zusters en 30 gulden voor het bed) te bewijzen, alsmede aan hun drieën tesamen een zilveren kom. Alles aan dezen uit te keren als zij komen te trouwen of de mondige jaren hebben bereikt. Hij comparant belooft zijn genoemde kinderen tot aan die tijd in kost en kleren na staatsgelegenheid te zullen onderhouden en ondertussen lezen en schrijven te laten leren na behoren. Waarmee hij comparant verklaarde een oprechte en "sincere" erfuiting te hebben gedaan, waarvoor hij verbindt zijn persoon en goederen als volgens het recht. Zonder argelist.

Het gaat me dus om de voogd Arent Claessen. Hoe is de familierelatie t.o.v. Gerrigjen?

In Langenholte zit een Arent Claesens.

Arend Clasen w. te Langenholte
lidmaatboek Zwolle nr 2 blz 181 maart 1703 – Belijdenis

HFG 1723
Langenholte
Peter van Lange – Gesworenen Willem Willems en Hermen Pierik
Willem Berens 4
Hermen Roelofs 4
Hermen Cornelis 3
Jan Derks 5
Willem Reinders 4
Claes Willems 4
Henrik Jansen 4
Jan Reinders 4
Engbert Peters 4
Jacob Gerrits [=SNEL] 4
Roelof Noteboom 4
Gerrit Noteboom 2
Arent Claesen 3
Willem Cornelis 4

Egbert Noteboom 2

Zwolle 29-10-1700 Arent Clasen j.m. Aeltien Peters wed. SG Gerrit Buijter HG de vrou van Evert Jan van Stenou

f74 - 29 okt 1700 - Richter Wilhelm Vriesen.
Keurnoten Jan van Dijck en Antoni Vlier.
In het Gericht is verschenen Aeltien Peters, weduwe van Gerrit Jansen te Langenholte, zij in dezen met de gerichtschrijver Meuwsen als haar momber geassisteerd. Zij heeft over haar twee onmondige kinderen (Merrechien en Janna Gerrits), bij haar voornoemde eheman zaliger Gerrit Jansen in echte geprocreerd, tot mombers verzocht Roelof Jansen, oom van de vaders zijde, en Gerrit Sijsen, getrouwd aan zij de comparante haar zuster Albertien Peters. Zij zijn daarop beiden in het gericht gecompareerd en zij hebben deze momberschap aangenomen.

Maar die Jacob Gerrits die hierbij hoort is toch een Snel?
Was er dan nog een zus Gerregien ?

Janny Lalkens
Berichten: 2592
Lid geworden op: 10 jan 2006, 00:00

Re: van Keulen en Everts - afkomstig van Haerst

Bericht door Janny Lalkens » 14 jul 2022, 00:45

30-04-1700 Herman Roelofsz j.m. en Lijsbeth Rutgers wed:
S.G. de vader H.G. de Suster [zij] moet erfuijtinge doen

f17 - 29 apr 1700 - Richter Wilhelm Vriesen.
Keurnoten Jannes van der Scheer en Jan Vierdach.
In het Gericht is verschenen Elijsabeth Rutgers, weduwe van zaliger Hendrick Jansen te Langenholte, zij in dezen met de gerichtschrijver Meuwsen als momber geassisteerd. Zij heeft over haar drie onmondige kinderen

(Marrechien, Sophia en Rutger Hendricks),

bij haar voornoemde eheman zaliger Hendrick Jansen in echte geprocreerd, tot mombers verzocht Willem Jansen, oom van de vaders zijde, en Willem Fransen, aangehuwde oom van de moeders zijde. Zij zijn daarop beiden door het Gericht verhoord en zij hebben deze momberschap aangenomen.
Waarna zij comparante aan haar voornoemde drie kinderen erfuiting heeft gedaan en aan deze voor hun zaliger vaders goed heeft bewezen eerstelijk de halfscheid van het land in [de] Diesermerckte [= de marke Diese], en bovendien aan ieder kind een somma van 225 Caroli gulden, aan hun uit te keren als zij 20 jaren oud geworden zullen zijn, of zij zal dan de interest daarvan tegen 4 procent betalen. Zij zal daarbij aan de kinderen laten volgen alle de linnen en wollen kleding van de vader, en aan de zoon het mes met een zilveren hegt, weleer door de vader gebruikt, en daartegen aan iedere dochter een paar zilveren lepels, echter [edoch] daar onder gerekend drie zilveren lepels, zo de kinderen reeds toebehoren. Verder belooft zij comparante aan ieder kind een kist, om wanneer zij mochten komen te dienen hun kleding in te kunnen bergen, en aan iedere dochter een stuk linnen lang 30 ellen, en aan de zoon een stuk linnen lang 40 ellen, alsmede aan iedere dochter wanneer zij tot hun mondige jaren zijn gekomen een bed met zijn toebehoren, en daartegen aan de zoon een paard "waardig" 50 daalders of zo veel geld in de plaats. Wanneer één of meer van de genoemde kinderen mocht(en) komt (komen) te sterven, dan zal diens nalatenschap half door de moeder en half door de andere kinderen getrokken worden. Hiertegen zal zij comparante aan zich behouden de gehele nalatenschap, zo en in zulke manier als deze bevonden wordt, niets uitgezonderd, alsmede [mitsgaders] alle actien en credieten, hoedanig het ook zal mogen zijn, onder de voorwaarde [conditie] dat zij daartegen mede tot haar laste zal krijgen [hebben] en behouden alle zodanige schulden, als thans of bij de dood van haar zaliger eheman ten laste van de boedel staan, hetzij landpacht, genegotieerde penningen, niets uitgezonderd, en de kinderen daarvan ten enemale bevrijden en ontlasten; maar wat [het] aangaat hetgeen door versterf van zaliger Jacob Jansen reeds vervallen is, zulks is hierin niet begrepen, maar [dit] zal te zijner tijd half door de moeder en half door de andere kinderen worden ontvangen en genoten. Zij erfuiterse belooft verder haar voornoemde kinderen in kost en kleren te onderhouden totdat zij 20 jaren oud geworden zullen zijn, en zij zal deze kinderen ondertussen lezen en schrijven laten leren na behoren, en de dochters zo veel naaien laten leren, dat zij bekwaam zijn om hun goed te kunnen verstellen. Zo verklaarde zij daarmee een oprechte en sincere erfuiting aan de genoemde kinderen te hebben gedaan, waarvoor zij verbindt haar persoon en goederen als volgens het recht. Zonder argelist.
- Jusjurandum per tutores remissum est.

Jammer dat er geen duidelijk bezit is te koppelen aan de kinderen Gerrits. Bij Berentje komt het denk ik van haar mans kant, dus van de kant van Gerrit Derx . Dat moet mogelijk nog wel even worden vastgesteld, ik gok hier, maar dat gezamenlijk bezit met Gerrit Bergman x Jannegje Everts hadden ze toch? En Bergman is door Jannegje Everts in Dalfsen aan Snel te koppelen?

Jacob Gerrits blijft een gevaarlijke naam, er waren er net even wat te veel van, tegelijkertijd, in de regio van Zwolle.

In 1719 schijnt het gezamenlijk bezit van Gerregien Gerrits en Marregien en Fia "Rutgers" via Hermen Roelofs te zijn gegaan. Zijn stiefkinderen uit zijn 1e huwelijk worden genoemd, al klopt het patroniem niet. Het is het patroniem van hun moeder Elisabeth Rutgers en hun vader was Hendrick Jansen. Elisabeth was de eerste vrouw van Hermen Roelofs. In de momberstelling van 1700 staat wel Hendriks als patroniem voor de 3 kinderen . Zie in dit stukje de akte hier boven.

Van Jacob Gerrits die in 1717 met Fennigje Willems trouwt is mij ook geen landbezit vanuit zijn familie bekend. Dus om op die manier via langbezit bijv. de kinderen Gerrits te kunnen koppelen/bewijzen, zal denk ik moeilijk gaan.

Dat Gerrit Schrotenboer in 1766 Gerrit Westervelt als huwelijksgetuige vraagt vind ik wel een mooi gegeven. Mogelijk is hierdoor de verbinding tussen zus Berentje Gerrits en Aaltje Gerrits Schrotenboer deels al bewezen? Aaltje had in 1715 een zus als huwelijksgetuige. Dus ze had minstens 1 zus. Morgen verder.

ria jongman
Berichten: 2414
Lid geworden op: 14 okt 2021, 19:30

Re: van Keulen en Everts - afkomstig van Haerst

Bericht door ria jongman » 14 jul 2022, 14:43

Jacob Gerrits de voogd over de kinderen van Gerrigjen is in ieder geval NIET die Snel.
Jacob Gerrits Snel is overleden voor 7 oct 1714. Was gehuwd met Marrechien Willems d.v. Willem Jans te Langenholte.

Ik moest er weer even inkomen, het is lang geleden dat ik zocht naar de vele Jacob Gerrits.

Maar ze is deze.

2. Gerrit Sijsen.
-1e huw.
ondertr. 02-11 /trouwt 27-11-1667 [RBSO 724/288 ] als jm te Langenholte met Hendrickin Sysen jd aan de Mastbroeker dijk
getuigen: GEEN
[haar broer is Claes Sijsen, haar zusters Gerrechien en Grietje Thijssens/ Sijsens]
uit dit huwelijk: geen kinderen
-2e huw
als wedr. van Langeholte met Albertie Peters jd tot Bercum 10-06/11-07-1676
[ Albertje is zus van Aaltje Peters en d.v. van Peter Gosens & NN]
getuigen: GEEN
uit dit huwelijk:
2. Jacob Gerrits ged. 19-10-1679 [RBSO 700/475] – vader Gerrit Syse - moeder Albertie Peters
3. Peter Gerrits ged. 24-08-1682 [RBSO 700/520 x
4. Gerrigjie Gerrits ged. 01-12-1685 [RBSO 701/16] – vader Gerret Cysen


Jacob Gerris X Gesina/Gesien Willems
Otr. 2/6/1703 Tr. 21/6/1703. (728/65)
getuigen :
- SG de vader
- HG de moeder

en Peter Gerrits was getrouwd met Mechteld Peters.d.v. Peter Everts op de Horst en zijn 2e vrouw Lijsebet Eghbers.

Deze Jacob is begraven 27-4-1728 volgens 812/195.

Arent Clasens is dus aangetrouwde oudoom.

Het overzicht is dus aangepast.

Stamvader Gerrit
Mogelijke kinderen:
1. Berentien Gerrits x Dalfsen vòòr 1709 Gerrit Derks [= S’Grotenboer]
2. Jacob Gerrits x Zwolle 2 Meij 1717 Femm. Willem Bos [=Jacob G: Schrotenboer]
3. Aaltje Gerrits x Zwolle 2 juni 1715 Peter Everts Westerveld [Aaltje heet Schrotenboer 1748]
4. Annechien Gerrits x 1e Jan Egberts Rietberg zv Egbert Jansen Rietberg ovl voor 18 jan 1721 x 2e NN
5. Gerrit Gerrits [=Schroten] x Geesjen Willems Bos [zus van Femmigjen Bos]
6. Hendrik Gerrits

ria jongman
Berichten: 2414
Lid geworden op: 14 okt 2021, 19:30

Re: van Keulen en Everts - afkomstig van Haerst

Bericht door ria jongman » 14 jul 2022, 15:30

bericht 2

Dalfsen
Gerrijd Derks X Berentien Gerrijds
- op het Schroten te Millegen
- 1709- Jacomina – 67/14
- 1711 – Janna - 67/24
- 1713 – Gerrit - 67/35
- 1715 – Hendrik - 67/45
- 1718 – Gerrijt - 67/65
- 1720 – Derkje - 67/80
- 1722 – Janna - 67/95
- 1724 – Gerrijt - 67/108 = Schrotenboer overl. te Heemse vlgs register van aangegeven lijken op 27-12-1808 nr 195 folio 5 - 85 jaar oud – opm. op ‘t Heemserweg -

Heemse ondertrouw
06-09-1766
Gerrit Schrotenboer jm van Zwolle, thans wonende op het Heemserveen
Geesje van de beeke jd van ’t Heemserveen thans wonende te Zwolle

Schrotenbour, Gerrit jm te Heemse
Geesje van de Beeke jd w. in de bloemendalstraat
06-09-1766/22-09-1766 Zwolle RBSO 733 blz 111
volgens ingekomen att. waren te Heemse de gebooden onverhindert gegaan
Zijn getuige – Gerrit Westerveld
Haar getuige - Gerrigjen Jans


* Geesje van de Beeke ged. Heemse op 16-01-1735 d.v. Gerrit Derks van de Beeke en Fennetje Egberts Hovenier

uit dit huwelijk
Zwolle NG
09-11-1766 Johannes Albertus -Grote Kerk RBSO 706 blz 179
Heemse NG
15-09-1771 – Derk
22-05-1774 – Hendricus


1791- op Paaschen aangenomen – op t Heemserveen -Gerrit Jan Schrotenboer
1793 – den 18 meert aangenomen – Hendrikus Schrootenboer

Gerrit Jan Schrotenboer jm op het Heemserveen z.v. Gerrit Schrotenboer en Geesjen Gerrits van de Beeke X 29-09-1792/01-11-1792 Evertjen Jansen j.d. van Heemse w. te Holtheeme d.v. Jan Gerrits en Judichjen Hannes
uit dit huwelijk:
26-08/01-09-1793 – Geesjen – op het Poffers op het Heemsterveen
19-09/21-09-1794 – Gerrit Jan
15-09/18-09-1796 – Jan
20-01/27-01-1799 – Gerhardus
03-02/08-02-1801 – Jannes
01-01/09-01-1803 – Mannes
21-02/24-02-1805 – Johannes
19-04/26-04-1807 - Gesina

Evertjen Jansen – 17-12-1795 ingekomen Hardenberg
vrouw van Gerrit Jan Schrotenboer op Heemserveen


Gerrit Jan Schrotenboer [JR] w. te stad Hardenberg X 24-03-1826 Hardenberg oud 31 jr als z.v. Gerrit Jan Schrotenboer en Evertjen Jansen


Hendrik Schrotenboer X Evertjen Veurink
= z.v. Gerrit Gerrits [Schrotenboer]

Gerart Schrotenboer overleden Heemse
register van aangegeven lijken nr 195 folio 5
27-12-1808 – 85 jr oud – op ’t Heemserweg.

ria jongman
Berichten: 2414
Lid geworden op: 14 okt 2021, 19:30

Re: van Keulen en Everts - afkomstig van Haerst

Bericht door ria jongman » 14 jul 2022, 16:04

bericht 3

Mogelijke ouders van het gezin Schroten[boer] ?

onder/tr.boek Dalfsen
den 3 Aug. 1684 - Gerrit Jansen, soon van Jan Hendricksen te Lenthe,
En Jannighijn Berentsen, dochter van wijlen Berent Lambertsen, van Len¬the.
Getrout alhier den 17 augusti.

dpb. Dalfsen
Berendina -1684 dpb 66/33 - te Lenthe op de Honerst [Hoonhorst]
Aaltje -1686 dpb 66/42 – op ‘t Veer
Janna - 1689 dpb 66/61 – op ’t Groote Veer
hiaat!
Maria -1693 dpb 66/72 - Millegen
Gerrit -1695 dpb 66/85 – Millegen
Johannes -1697 dpb 66/92 - op 't Scroten te Millegen
Jan - 1700 dpb 66/102 – Millegen

Stamvader Gerrit
Mogelijke kinderen:
1. Berentien Gerrits x Dalfsen vòòr 1709 Gerrit Derks [= S’Grotenboer]
2. Jacob Gerrits x Zwolle 2 Meij 1717 Femm. Willem Bos [=Jacob G: Schrotenboer]
3. Aaltje Gerrits x Zwolle 2 juni 1715 Peter Everts Westerveld [Aaltje heet Schrotenboer 1748]
4. Annechien Gerrits x 1e Jan Egberts Rietberg zv Egbert Jansen Rietberg ovl voor 18 jan 1721
5. Gerrit Gerrits [=Schroten] x Geesjen Willems Bos [zus van Femmigjen Bos]
6. Hendrik Gerrits x ?

ria jongman
Berichten: 2414
Lid geworden op: 14 okt 2021, 19:30

Re: van Keulen en Everts - afkomstig van Haerst

Bericht door ria jongman » 14 jul 2022, 16:19

bericht 4

ORA -aktes betreffende Berentje Gerrits zij is overleden voor 22-03-1736
x Gerrit Derks [Schrotenboer]

Zwollerkerspel invnr 616
f179 - 20 okt 1708 - Richter Wilhelm Vriesen.
Keurnoten Wolbert Meijer en Daniel van Campen.
In het Gericht zijn verschenen Henrick Berghman en Gerrechien E¬vers, en Gerrit Dercks [Schrotenboer ] en Berentien Gerrits, tutoribus maritis, eheluiden. Zij verklaarden voor hun en hun erfgenamen voor een som¬ma van penningen hun te danke voldaan en betaald te hebben ver¬kocht, gecedeerd en getranspor¬teerd aan Marrechien Berens, weduwe van Luichien Meinders, en haar erf¬genamen hun comparantens 6 roeden "Veene lant" in dit kerspel van Zwolle in het Routenvene gelegen, waaraan aan de oostzijde de Vrouw weduwe Mou¬lerts toe de Leemcuile en aan de westzijde de Heer Scholtus Munts naast aangeland zijn. Zijnde vrij eigenlijk goed, onbezwaard met enige uit¬gaande renten, en zulks alles met zijn recht en gerechtigheid, raad en onraad, vanouds daartoe behorende.
- Doctor Otto Meuwsen, gerichtschrijver, zal voor de comparanten mede tekenen en zegelen.


Dalfsen invnr.6
f54 dd 03-05-1719
Ick Henrik Cuper in der tijd van wegen de hoogen Overigheijt Verwalter Scholtus van Dalfsen doe cond en certificere in en vermits desen dat voor mij en keurnoten als waren Jacob Herling en Jan Neervoort persoonlijk sijn erschenen Henrik Alberts Bisoom en deszelfs huisvrouw Geertjen Gerrits tutore marito ende bekende voor een welbetaalde sa: van penningen ad 150 cg te hebben verkogt, gecedeerd en getransporteerd sulx doende kragt deses aan Gerrit Derx Schrotenbour sijn huisvrouw Berentje Gerrits ehelui 3 roeden hooijland gelegen onder de Brant in de Rosengaarnde Markte int carspel Dalfsen bourschap Ancum tussen de erfgenamen van sal. Jan Veldink welke mede 3 roeden vant selvige land sijn hebbende ende tot nog toe ongedeild sijnde gelandet met aan de oostzijde de sch: ? Nuis erfgen: , suijt en noord de hooijslagen en rosegaarden sijnde vrij en allodiaal goed [en] onbeswaard. Getekend en gezegeld door de Richter en door Alb: Henr: Nuis op verzoek.
Actum Dalfsen den 3 meij 1719


Dalfsen invnr. 9
f12v/13 21-01-1732
Keurnoten Albert Herms en Jacob Herling
Verschenen Berentje Gerrits weduwe van wijlen Gerrit Derx geassisteerd met R. van der Vecht en bekende van Willem Bloemendal en Henrikjen Tops opgenomen te hebben wegens aangetelde en bij mij haar comptinne ontfangen penningen een somma van 150 cg waarvoor zij speciaal verbindt haar hoijland in de Spijkerkamp waarvan Hendrik Olsman de wederhelfte toebehoort en sijnde nog ongedeeld, om het gemlt [gemelde] land sijnde vrij allodiaal sonder beswaar van ’t jaar voor de renthe vant bovengenoemde te mogen gebruiken en hoijen en dan aan wedesijden vrij staen om hetselve en half jaar voor de verschijndag op te seggen en soo de compt. van sints mogte komen ’t selve te verkopen sullen de renthefferen het eerste bod daarop hebben. In kennisse der waarheid sonder arg of list heb ik verwalter scholtus desen met mijn hand en segel bekragtigt en vermids sij comptinne geen segel was gebruikende en niet wel schrijven konde, daartoe speciaal versocht haar momboir in desen tot meerdere securiteit neffens mij heeft getekend en gesegeld. Dalfsen 21e januarij 1732
Kantlijn: den 13-12-1735 is mij de originele hypotheekacte vertoond en wegens excutoriale distractie afgelost door Engbert Jans volgens quitinge door de rentheffersen op de originele versegelinge en is alsoo voldaen en derhalve weder versogt geroyeert worden en aldus is geschiet. H. Cuper Verwalter Scholtus


Dalfen idem
F 33v/f34 dd 02-02-1733
Keurnoten: Jan van der ..nt en Derk Hermz
Verschenen Berentien Gerrits wed. van wijlen Gerrit Derk[s] in desen met Rudolf Kronenberg Mr. chirurgijn als momber, verklarende schuldig te wesen aan Berent Wentrop en deszelfs huisvrouw Janna Tops 350 cg. Als onderpand wordt gesteld 3 roeden hoijland gelegen in de hoijslagen ten oosten de comparante zelf gelegen. Herman Derx aan de westzijde belandet sijnde het gemlt land vrij van allodiaal sonder beswaar om ’t selve vier agtereen volgende jaren voor de eerste het vrugtgebruk te genieten en te mogen hoijen en dan vervolgens an wederlijken vrij staen en vordelen jaars voor de verschijndag de opdage te mogen doen en in cas van wanbetalinge voorschr. capitaal met de kosten daaran te mogen verhalen. In kennisse der waarheid sonder arg of list hebbe ik Verw. Scholtus desen met mijn hand en segel bekragtigt en vermist compt. geen segel was gebruikende en niet wel schrijven konde, hiertoe special versogt haar momber die desen neffens mij tot meerder securiteit heeft gesegeld en getekend. Actum Dalfsen.
Kantlijn: 13-12-1735 de originele acte weder vertoond en wegens executoriale distractie door Gerrit Jaspers volgens quitinge

Dalfsen idem
f 68v dd 26-08-1734
Verw. Scholtus H. Cuper
Keurnoten: Albert Herms en Jacob Herling
Verschenen Berentje Gerrits wed. Gerrit Derx [Schrotenboer RvB] geassisteerd met Harmannix Wennemers verkoopt voor drie honderd en veertig cargls aan Gerrit Jaspers in den Hulst en sijn huisvrouw drie roe hooijland gelegen in de Hoijslagen, oostwaarts Henrik Cuper en westwaarts de verkoperse zelf en zoals dit land gebruikt door Berent Wontrop [Wintrop], zijnde vrij allodiaal goed en zonder bezwaar zulks met zijn raad en onraad vanouds daartoe gehorende. Belovende het voormelde hooiland ten allen tijde te zullen wagten en waren voor alle evictie en opsprake als na regte en mede caverende voor hare kinderen en heeft zij comparantinne tot meerder vestenisse getekend en wijl zij geen zegel gebruikte, haar momber verzocht om voor haar te zegelen. Mede getekend en gezegeld door de Verw. Scholtus.
Actum Dalfsen, den 26e augustus 1734

Dalfsen idem
f94 dd 13-12-1735
Kernoten: Wilm Rijntjes en Kaas van der Wel
Verschenen Mr. Rudof Kronenberg als executeur van drie roeden hooijland gelegen in de hoyslagen aan de oostzijde de koper Gerrit Jaspers selfs en aan die westzijde Sijse Claesen belandet ende bekende hem compt. te zijn ontfangen de cooppenningen van Gerrit Jaspers als cooper ter somma van drie hondert en negentigh carglds volgens de conditien van verkopingen van de eerste december 1735 daarvan opgerigt en daar opgevolgde executoriale destractie [en aen den respectiven hypothecant ten overstaan van desen gerigte de rentverhefte penningen ten vollen weder sijn uitgetelt en voldaen en daer van ook heeft gequiteert] dienthalve hij compt. gemt. drie roeden hooijland heeft gecedeert en getranporteert sulx doende bij dese aen en ten erfelijke profijte van Gerrit Jaspers en huisvr. en erfgen. met regt en geregtigheid raat en onraat van ouds daaraan gehorende met belofte t selve ook te sullen wagten en waren voor alle .. en opspraak alsna regte en waarheidskennisse. Actum Dalfsen.

Dalfsen idem
*f 98 dd 22-03-1736
Verw. Scholtus H. Cuper
Keurnoten: Kornelis Cleman en Goossen van Delden
Nicolaas van Hattem verschenen en heeft uit naam van zijn schoonmoeder de vrouw wed. Lipperus bekend aan Henrik Henriks weder te hebben gecedeert en overgedragen sodane mobelen en landerien sonder uitsonderinge als wijlen Berendjen Gerrits weduwe van Gerrit Derx op den 18e maart 1734 ten profijte van gemelde wed. Lipperus alhier eerst hadde verwonnen verklaard en naderhand verkogt sij wed. Lipperus, gevende sij wed. Lipperus deselve goederen in dier voegen als nog aan hem Henrik Henrix over, so en als hij deselve voorlang van haar weledele onder de hand heeft gekogt en beseten, met verder beding eerstelijk dat haar weledele voor deselve uijt geenen hoofde aansprakelijk wil sijn, maar deselve in die hand verlaat als sij ze heeft ontvangen en voor het twede dat haar weledele haar regt van verband op deselve goederen zoe dat van haar agterstallige pagten en betaalde landschattingen zal zijn voldaan is behoudende.
In fidem

Er zouden nog onmondige kinderen moeten zijn.
Nog geen voogdijakte gevonden.

Dalfsen
Gerrijd Derks X Berentien Gerrijds
- op het Schroten te Millegen
- 1709- Jacomina – 67/14
- 1711 – Janna - 67/24
- 1713 – Gerrit - 67/35
- 1715 – Hendrik - 67/45
- 1718 – Gerrijt - 67/65
- 1720 – Derkje - 67/80
- 1722 – Janna - 67/95
- 1724 – Gerrijt - 67/108

Janny Lalkens
Berichten: 2592
Lid geworden op: 10 jan 2006, 00:00

Re: van Keulen en Everts - afkomstig van Haerst

Bericht door Janny Lalkens » 14 jul 2022, 16:54

Jan Herms van Keulen te Oldeneel overlijdt en zijn weduwe hertrouwt met Lambert Berents, die later van Keulen heet. En die in 1709 met de moeder van Fennigje Willems Bosch hertrouwt. Lambert Berents woonde eerst met Willemtje Berents in Oldeneel en daarna op een boerderij in Schelle. Zeer waarschijnlijk al vóór zijn huwelijk met Elizabeth Abrahams.

Op hetmoment dat Willemtje gaat hertrouwen, wat aan huis gebeurt, op het bedde, vanwege wie van de 2?, staat er 10 dagen later in de momberstelling dat de oudste zoon van Jan Herms van Keulen te Oldeneel

Berend Wontrop heet.

Of hij als moeder Willemtje heeft of dat hij uit een mogelijk eerder huwelijk van Jan Herms van Keulen komt weet ik niet.

Huwelijk van Willemtje Berents en Lambert Berents, de latere Van Keulen: 5 mei 1682.

f230 - 15 mei 1682 - Richter Bernard Holt.
Keurnoten [niet vermeld].
Verschenen is Willemtjen Berens, nagelaten weduwe van zaliger Jan Herms van Kollen, woonachtig tot Oldeniel, in dezen geassisteerd met haar zoon Berent Wontrop, en heeft nadat zulks alvorens voor Gerrijt ten Hope hiertoe geauthoriseerd zijnde en Rudolph van Sonsbeek en Arnolt Hiddinck was geschied, als nu hiervan aan handen van de Heer Scholtus verklaring gedaan, en tot mombers over haar drie onmondige kinderen (Hermen, Anne en Hendrick Jansen), in echte bij haar voornoemde eheman verworven, verzocht Evert Hendricks, de kinderen [hun] neef van de moeders zijde, en Derk Herms, oom van de vaders zijde. Zij zijn daarop verhoord en zij hebben deze momberschap aangenomen en beloofd als goede mombers te zullen waarnemen.
Waarna zij comparante tutore eodem aan haar drie voornoemde en twee mondige kinderen (Marchien en Berent) erfuiting heeft gedaan en voor hun zaliger vaders goed aan dezen bewezen elk een somma van 25 Caroli gulden, en bovendien nog aan de dochter Anne een bed met zijn toebehoren, en aan dezelfde en Henrick Jansen elk een kleed na staatsgelegenheid, zullende daartegen zal Hermen een ambacht laten leren, met [de] belofte om haar voornoemde onmondige kinderen in kost en kleren totdat ze 26 jaren oud zullen zijn te onderhouden, en lezen en schrijven te laten leren. Het bewezen goed zal erven en sterven van het ene kind op het andere. Zij verklaart hiermee een oprechte erfuiting aan haar voornoemde kinderen te hebben gedaan, waarvoor ze verbindt haar persoon en goederen als na rechte. Zonder argelist.
- Juramentum per tutores remissum est.

Bij voorgaande gaat het me er alleen maar om om Berend Wontrop wat achtergrond te geven.

Ondertussen zie ik Jacob Gerrits nog steeds als een 100% Schrotenboer, evenals Aaltje en zeer waarschijnlijk Gerrit Gerrits X Geesje Willems en Berendje Gerrits ook wel. Plus Hendrik Gerrits, als dat geen aangetrouwde Schrotenboer is. Over hem weten we nog het minste, maar als er oom VZ staat kan hij in de eerste plaats een broer van Gerrit (X Geesje Willems) zijn. 2 van hun kinderen staan als Schroten genoteerd.

En Gerrigje is er nu dus tussen uit en Annechien Gerrits in Vecaten zit ook wat op de schopstoel, denk ik. Om met een lid van dit Forum te spreken: als zij ons niet bevalt, gooien we haar ook uit de troika, om met Drs. P. te spreken. Een verbinding tussen Annechien Gerrits en een Jacob Gerrits heb ik nog niet kunnen achterhalen. Annechien en Gerrigje vond ik al de meest kanslozen in dit gezin.

Plaats reactie