Voorouders gezocht Willem Reinders Klink en Joanna Oosterbroek

Alles wat met genealogie te maken heeft.
Egbert_
Berichten: 4091
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Voorouders gezocht Willem Reinders Klink en Joanna Oosterbroek

Bericht door Egbert_ » 19 jan 2023, 13:14

Dat klopt. Gerrit Steerneman het patroniem Teunis, en Maria Gerrits zijn zuster halfzus.

Gevonden in 4000 Boerderijendocumentatie, onder andere:
 • 3038 Hooge Steerne-Steerneman (Schalkhaar, Kanaaldijk West 37) [de Hooge Steerne, die Hoge Steerne, Hoge Steerne, Hooge Steerne, Hoogh Steerne, Hoogsteerne, Steerne, Steerneman, Steernne, Sterne, de Steerne]
  • Datering: 29-08-1691
   Bronbeschrijving:
   Mombers over 1 dochter Maria zijn: Lambert Jansen en Henrik Willems (te Deventer).
   Bewoner:
   Gerrit Jansen Steerneman
   Egbertjen Warners
   Zie ook: Toegang 0857, Inv.nr. 42
  • Datering: 1748
   Bronbeschrijving:
   Heeft 4 kinderen onder 10 jaar en 1 boven 10 jaar. Geen dienstbode. N.B. Gerrit Steerneman x Hendrina .. laten in 1744 kind dopen RK. ook in 1736 en 1737 doop van kind.
   Eigenaar: Garrit Steerneman
  • Datering: 12-02-1763
   Bronbeschrijving:
   Zij transporteert de katerstede en bouwerij aan haar dochter Jan Rensen (nu Steerneman) x Willemina Gerrits. de Katerstede staat op grond van de Kerk van Wesepe.
   Eigenaar:
   Gerrit Teunissen Steerneman
   Hendrina Teunissen
   Zie ook: Toegang 0857, Inv.nr. 49

ria jongman
Berichten: 2450
Lid geworden op: 14 okt 2021, 19:30

Re: Voorouders gezocht Willem Reinders Klink en Joanna Oosterbroek

Bericht door ria jongman » 19 jan 2023, 15:40

Bedankt.

Het levert alleen niets op. Bovendien zal de topic starter hier ook geen belang bij hebben, vermoed ik.
Hij stamt af via de kleindochter van Reint Gerrits Bos en Geertje Willem Wielink.
En waar Wielink of Bos vandaan komen is mij een raadsel.
Dus stop ik met zoeken.
Misschien dat iemand anders een idee heeft.

FRans1950
Berichten: 15
Lid geworden op: 24 dec 2022, 09:13

Re: Voorouders gezocht Willem Reinders Klink en Joanna Oosterbroek

Bericht door FRans1950 » 19 jan 2023, 17:29

Bedank allemaal. Ben toch weer meer te weten gekomen over een van mijn voorouderlijn.
Ik moet wel bekennen dat het me af en toe duizelde van de hoeveelheid info en zijpaden die te voorschrijn kwamen. Moet hier nog eens rustig naar kijken.
Ik heb nog wel een vraagje :
Is er een ( digitale) index van de dtb en ORA van Olst?
Nogmaals bedank en hartelijke groet, Frans van Vilsteren

ria jongman
Berichten: 2450
Lid geworden op: 14 okt 2021, 19:30

Re: Voorouders gezocht Willem Reinders Klink en Joanna Oosterbroek

Bericht door ria jongman » 06 feb 2023, 14:02

Op Van Papier naar Digitaal staan bronnen Olst
Ora Dalfsen is alleen als foto's digitaal [ maar geen transcriptie] te vinden.

Ik heb meer gegevens over de broer Gerrit gevonden.
Met dank aan de zoektocht SLUITER op dit forum onlangs gestart

f281 - 27 jan 1770 - Richter T. van Muijden.
Keurnoten Gerrit ten Dauwel en Marten Forbus.
Verschenen is Gerrit Klink weduwnaar van Janna Cornelis te Wijtmen. Hij heeft over zijn zes minderjarige kinderen, met na-men Lambert, Willem, Thoon, Hendrik, Gerrit en Reijndert Gerrits, tot mombers verzocht en geobtineerd Gerrit Cornelis, aangetrouwde oom van moeders zijde, en Hendricus Clasen, de kinderen hun nabuur. Zij zijn in het Gericht gecompareerd en zij hebben de voorschreven momberschap bij hand-tasting aangenomen. Voor de erfuiting zo bewijst hij aan ieder kind één pond groot. Hij belooft deze kinderen in kost en kleren te onderhouden en hun lezen en schrijven te laten leren, en uit huis dienende bij ziekte of zucht weer in te nemen en te verplegen. Tot nakoming verbindt hij bij dezen daarvoor zijn persoon en goederen. - Jusjurandum per tutores remissum est.
Bron ; Zwollerkerspel RA nr 626 1767-1772 f281 dd 27-01-1770

RK Wijhe
24 Martii 1754 - Gerhardus Reiners et Joanna Cornelis op de Klink. Testibus Gerhardo Joanne Jansen in Wijhe et Maria Herms.
GEEN NG huwelijk in Wijhe gevonden
16 Aprilis 1754 - Wilhelmus F.Lmus. Gerritz Reiners et Joannae Cornelis op de Klinge [= de Klink] in Hengevelderhoek conj. Matrina Anna Reiners op de Klinge sorore patris [zus van de vader]
dopen etc.

RK Dalfsen
Die 1ma Decembris 1755 - baptizatus est Lambertus cujus pater est Gerrit Reijners et mater Joanna Cornelissen conjuges in t Spijker op de Horte in Emmen. Matrina Geertjen avia.

Die 5 Septembris 1757 - baptizatus est Wilhelmus F.L. cujus pater Gerrit Rijnders et mater Joanna Cornelissen conjuges op de Horte in Emmen. Matrina Anna Rijnders

Die 23 Augusti 1759- baptizatus est Antonius F.L. cujus pater Gerrit Rijnders et mater Joanna Cornelissen conjuges op de Horte in Emmen. Patrinus Gerrit Cornelissen.

24-03-1762 Henricus op de Horte
Die 24 Martii - baptizatus est Henricus F.L. cujus pater est Gerrit ..[leeg = Reints ] et mater Joanna Cornelissen conjuges op de Horte in Emmen. Matrina Hendrina Cornelissen.

16-08-1764 - vader heet dan Gerrit op Harsevoort in Wijtmen

30-04-1767 Reint - idem
Hertrouw met Aaltjen Egberts

ZWKf301 - 29 juni 1776 - Richter E. Scriverius.
Keurnoten Jan van Ommen en Claes Bennen.
Verschenen is Gerrit Sluijter uit Wijtmen, weduwnaar van Aaltjen Egberts. Hij heeft over zijn minderjarige zoon Egbert Gerrits, oud drie jaren, tot mombers verzocht en geobtineerd Jacob Egberts oom van vaders zijde, en Hermanus Jansen, zijn nabuur. Zij zijn in het Gericht verschenen en zij nemen de voorschreven momberschap met handtasting aan.
Voor de erfuiting bewijst hij aan zijn voorschreven zoon een tas met een zilveren beugel, een paar zilveren gespen, een testament met zilveren crappen en een kist, uit te keren als zijn kind mondig is of getrouwd zal zijn. Hij belooft deze in kost en kleren te onderhouden en hem lezen en schrijven te laten leren, en uit huis dienende bij ziekte of zucht weer in te nemen en te verplegen. Ter nakoming van dit verbindt hij bij dezen zijn persoon en goederen.
- Jus jurandum per tutores remissum est.


2e huwelijk
25 Nov. 1770 - baptizata est Johanna Catharina conjug. pater Gerrit Reint et mater Aaltjen Egtbers in Wietem et matrina Maria Egtbers soror matris

Egbert geboren in 1773 – RK doop niet gevonden in Zwolle/Dalfsen

3e huwelijk
1776 Zaterdag 6 Juli - Gerrit Sluijter, wed. van Aaltien Egbers in Wiettem, van de Roomse Gotsdienst, [en] Grietien Willems J.D. in Berkem, doende dienstwerk, van de Roomse Gotsdienst.
Zijn hier getrout op Zondag den 21 Julij 1776.
Z.G. Jannes van Oordschot in de Schoutensteeg, H.G. Egbertien Berens in Emden vrou van Willem Schouten.
[RBSO 734 - f124/125]

RK Zwolle Spiegelsteeg
Den 21 julii 1776 - zijn getrout Garrit Sluiter en Gretin Wilms.
Getuigen Aleijdis van Hattum en Gesina Troesters.

RK Spiegelsteeg
Maandag 18 Augusti 1777 is gebooren, Dingsdag 19 Augusti is gebooren - Gesina (m), ouders: Garrit Sluiter, Margrita Wilms, woonende in Witmen, get.: Aleijdis Wilms, op Selhorst, en Egbertin Berends, woonende te Emmen.


.

f19 - 19 mrt 1785 - Richter E. Scriverius.
Keurnoten Cornelis Hoogop en Hendrik Sandwijk.
Verschenen is Gerrit Sluiter van de Hersevoort uit Wijtmen, weduwnaar van Grietjen Willems. Hij heeft over zijn minderjarig dochtertje Gesina genaamd, oud 8 jaren, bij zijn voorschreven vrouw in echte verwekt, tot mombers verzocht en geobtineerd Wessel Beltman en Gerrit Willems, beiden ooms van het kind. Zij zijn in het Gericht present en zij hebben de voorschreven momberschap aangenomen [-].
Verder is ter presentie van dezen door Gerrit Sluiter overgegeven een memorie van het lijfstoebehoren van zijn bovengenoemde vrouw van de volgende inhoud:
4 kanten tuitjes mutsen, 2 holle en 2 dichte kanten, 2 slechte tuitjes mutsen, 16 dichte mutsen, 4 neteldoekse doeken, 3 rode doeken, een servet doek, 4 schorteldoeken als een rood bonte, een blauw bonte, een zwart bonte en een blauwe, 3 paar voormouwen met 2 ondermutsen, 2 croplappen, een zwarte schorteldoek met wat kindergoed, 4 hemden, een zwart jak en rok, een zwarte streepte greijnen rok, een damasten rok, een stoffen jak, een sergien rok, 2 jakken als een bruin en een zwart bont, een sargien jak, een regenkleed, een rijglijf, een paar "handsen", een paar kousen, een zilveren beugeltas, een paar zilveren schoengespen, een gouden ring en gouden krullen, een boek met zilveren krappen [crappen], en een bed met zijn toebehoren. Met het verzoek om deze goederen door de voogden mogen worden overgenomen en voor het kind bewaard worden, gelijk dan ook zulks door de voogden is geaccepteerd om deze goederen over te nemen.
Hij belooft verder het voorschreven kind bij continuatie bij hem in huis te zullen houden, behoorlijk in kost en kleren te zullen voorzien, deze lezen en schrijven en het naaien te laten leren, en uit huis dienende bij ziekte of zucht weer in te nemen en te verplegen, onder verband als na rechte.

f48 - 7 mei 1785 - Gesurrogeerde Richter burgemeester W.H. Wijcherlink.
Keurnoten Gerrit van der Colk en Claes van der Vegte.
Verschenen is Gerrit Sluiter uit Wijtmen. Hij verklaarde bij dezen zijn zoon Lambertus Sluiter in volledig eigendom te cederen en over te dragen de halfscheid van al zijn goederen, niets daarvan uitgezonderd dan alleen zijn lijfstoebehoor en "een stalligjen ijmen", en dat met de halfscheid van de schulden en bezwaren daartoe behorende. "Sullende daer voor hem comparant 't cost huisvesting verleenen, nevens tabak en wat tot lijfsnooddruft nodig heeft", alsmede zijn comparants zoon Hendrikus Sluiter in zijn huis in kost en kleren onderhouden gedurende zijn leven, en na zij overlijden na staatsgelegenheid begraven. Hij comparant neemt aan, zo hij lang bij genoemde zijn zoon in huis en kost is, voor 's huis beste mede te werken, maar zo hij bij genoemde zijn zoon niet wel langer konde blijven, zo zal het hem comparant vrijstaan aldus na zijn goedvinden te gaan en met genoemde zijn zoon alles te verdelen. In alle gevallen zal dan nog zijn zoon Lambertus verplicht zijn en blijven om comparants zoon Hendricus Sluiter in voegen vermeld bij zich te houden.
Verder verklaarde hij comparant, dat zo hij tot het einde van zijn leven bij zijn zoon Lambertus Sluiter of diens [desselfs] vrouw in huis en kost blijft "als dan dog anders niet" ook na comparants overlijden de andere halfscheid van zijn goederen op genoemde zijn zoon Lambertus of zijn vrouw zal vervallen, mits deze daarvan uitkeert aan comparants andere kinderen, met namen Willem, Anthonij, Gerrit, Reijnder, Egbertus en Gesina, ieder één pond groot. "Sullende 't stalligjen ijmen", dat de comparant nalaat, vervallen op comparants zoon Hendricus Sluiter, aan wie hij deze na zijn dood bij dezen vermaakt.
Verder is verschenen Lambertus Sluiter. Hij verklaarde de cessie van zijn vader invoegen genoemd aan te nemen en "also" in de conditien daarbij vermeld te bewilligen en tot nakoming van deze [deselve] zijn persoon en goederen te verbinden krachtens dezes.RC 1811

Sluiter Willem rietdekker ... 1760 Zwolle


1785 Zaterdag den 19 Maart 1785 - Willem Gerrits J.M. in Oldeniel, dekker, Janna Vondermans in Wittem J.D. boerenwerk doende.
Zijn getrouwt Zondag 3 April 1785.
S.G. Gerrit Sluiter in Wittem, H.G. Janna Vondermans vrou van Gerrit Borrelkamp op de Nieustad.
[RBSO 735 - f116/117]

RK Zwolle onder de Boogen
1785 3a april - Willem Slotman, Joanna Vondermans.
Coram testibus Jan van der Veen, ancilla mea Anna Rijntjes et pluribus alies.

Forum
Janna Vondermans overleden 11 mei 1814 te Zwolle
Willem Gerrits Sluijter overl. 28 nov 1832 te Zwolle 75 jaar oud

RK Onder de Bogen
Sluiter Zwier Wil. Sluters X Joa. Corn. Vonderman 1787 Aug. 16 " 70
Vonderman

2 Hendrica Willem Sluyters X Joa. G.J. Vonders 1789 Aug. 1 " 70
Vonders

3 Gerardus Wilhs. Sluyter X Joa. Jansen Hk. Sluyter 1794 Jan. 19 " 70

4 Gerritdina Willem Sluiters X Joa. Hca. Jansen 1797 Mrt. 9 " 70
Vondermans

5 Gerardus Joannes Wilhs. Sluiter X Joa. Hk. Sluiter 1798 Nov. 4 " 70
Vondermans

6 Antonius Will. Sluiter X Joa. Hca. Jansen 1804 Apr. 30 " 71
Vonderman


Sluiter Jan rietdekker ... 1786

Sluiter Assuerus rietdekker ... 1787 Zwolle


**
ZOON
1785 den 7 Meij - Barteld Sluijter J.M. in Wijthem, boerwerk doende, Maria van Schoelenberg J.D. in Wijthem, dienstmeid.
Zijn getrouwt Zondag 29 Meij 1785.
Z.G. Gerrit Sluijter in Wijthem, H.G. Maria Lamberts te Raelthe.
[RBSO 735 - f132/133].

RK Spiegelsteeg
Zondag 27 December 1789 is gebooren, Maandag 28 December is gedoopt - Garrit (j), ouders: Barts Sluiter, Maria Jansen, woonende in Wijtmen, get.: Garrit Sluiter, woonende in de Nieustad, en Hendrik Sluiter, woonende in Berkum.


Inwonersregister 1806
B - Huis No. : 20
- Eigenaren der Huizen : Gt. Jan Heupink
- Huerluiden en bewoners: [a] Berts Gerrits
[bijgeschreven de achternaam:] Sluiter
Jacob Leemkuil
- waar van :
- hoe lange gewoont :
- hoe veel kinderen :
- koswinninge :
- Religie :


**
ZOON
Hoornsteeg RK Zwolle
29 aprilis 1792- Gerrit Sluiter et Joannam Jansen. Test. vidua Jansen et Alijda Kaspels
Ng Zwolle 14-04-1792 ondertr. / 29 april getrouwd
Gerrit Sluijter jm op de Nieuwstad, een huijsdekker, Rooms met Janna Jansen jd in Assendorp, doende boerenwerk, Rooms
SG Gerrit Sluijter te Wittem
uit dit huwelijk:
RK Hoornsteeg
20 Septembris 1795 - Jan. Par. Gerrit Sluiter, et Joanna Jansen. Patr. Tonia Jansen.
19 Martii 1804 - Hendrike. Par. Gerrit Sluiter, et Joanna Jansen. Patr. Hendrikje Hendriks.

Wel alles voorzover mogelijk controleren!

Egbert_
Berichten: 4091
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Voorouders gezocht Willem Reinders Klink en Joanna Oosterbroek

Bericht door Egbert_ » 06 feb 2023, 16:03

wiewawwie.nl:
 • Overledene: Bartus Sluiter
  Geboorteplaats: Dalfsen
  Geslacht: Man
  Leeftijd: 67

  Vader: Gerrit Sluiter

  Moeder: Janna van Leeden

  Partner: Maria Jansen

  Gebeurtenis: Overlijden
  Datum: 18-01-1822
  Gebeurtenisplaats: Milligen (Dalfsen)

  Documenttype: BS Overlijden
  Erfgoedinstelling: Collectie Overijssel
  Plaats instelling: Zwolle
  Collectiegebied: Overijssel
  Archief: 0123
  Registratienummer: 1893
  Aktenummer: 4
  Registratiedatum: 19-01-1822
  Akteplaats: Dalfsen
  Collectie: Burgerlijke Stand in Overijssel
  Boek: Dalfsen, registers van overlijdens
Barts zal dan deze dopeling zijn:
 • RK Dalfsen
  Die 1ma Decembris 1755 - baptizatus est Lambertus cujus pater est Gerrit Reijners et mater Joanna Cornelissen conjuges in t Spijker op de Horte in Emmen. Matrina Geertjen avia.
En heeft moeder Joanna Cornelissen postuum de achternaam van Leeden gekregen.

Plaats reactie