Overleed jouw voorouder aan een besmettelijke ziekte of tijdens een epidemie?

BUTTON_POST_REPLY
indievanlieshout
BerichtenCOLON 5
GeregistreerdCOLON 11 Jan 2021, 11:06

Overleed jouw voorouder aan een besmettelijke ziekte of tijdens een epidemie?

Bericht door indievanlieshout » 26 Mrt 2024, 12:12

Door de eeuwen heen zijn onze voorouders vaak met epidemieën van (besmettelijke) infectieziekten, zoals cholera, pokken en tuberculose, geconfronteerd. Daarvan werden zij meer dan eens het slachtoffer, soms met dodelijke afloop. De Nederlandse bronnen waarin je kan vinden of je voorouder besmet raakte met een infectieziekte en daar zelfs aan overleed, zijn helaas over heel veel archieven en toegangen verspreid en ook lang niet alles is bewaard gebleven.

Om het makkelijker te maken hebben we een overzicht opgesteld van alle Nederlandse gemeenten waar bronnen bewaard zijn gebleven. Hiermee je kan achterhalen of jouw voorouder een (dodelijk) slachtoffer was van de vele epidemieën. Het gaat alleen om bronnen uit de archieven van (voormalige) gemeentebesturen in de negentiende en twintigste eeuw.

Mochten er van een bepaalde gemeente waar je voorouder overleed geen doodsoorzakenbronnen meer bewaard zijn gebleven, dan kan je bovendien middels dit overzicht nagaan of je voorouder eventueel aan een (besmettelijke) infectieziekte overleed.

De bronnen in het overzicht zijn divers, maar het gaat meestal om registers of staten van lijders en/of slachtoffers van (besmettelijke) ziekten en daarnaast kennisgevingen en aangiften van lijders en/of slachtoffers van deze ziekten. Dit overzicht is dus een mooie aanvulling op onze eerdere lijst met doodsoorzakenbronnen in Nederland.

Bekijk de volledige lijst: https://www.yory.nl/overzicht-archiefbr ... nederland/.

BUTTON_POST_REPLY